събота, 29 юли 2017 г.

Продажба и оценка на антики: Инструкции за начинаещи!

Обикновено ние изхвърляме от нашия апартамент или къща всички ненужни и стари вещи. Защо да събираме боклук. Но понякога това са  красиви и ценни антични предмети,без да подозираме. Това е една сфера  в търговията,която носи добри печалби.Вложени пари в такива предмети са добра инвестиция,те с времето само поскъпват.Нека да говорим за антики?


Какво са антиките?

Като цяло е трудно да се даде еднозначно определение за антики!


Антики - това са обичайни стари предмети, направени от известен майстор-занаятчия.

Като общо правило в много страни, има инструкции, които определят един предмет античен обект ли е или не. Например в САЩ трябва да бъде произведен един обект преди 1830 г. за да е антиквариат, а в Канада –да е произведен до 1847г.. Във Великобритания антикварни се смятат всички предмети най-малко на 100 години. А като правило всеки обекта трябва да бъде най-малко на 60 години, за да бъде антика. Това правило важи за повечето държави в света.


Основните характеристики и признаци по които експертите ,определят антиките са както следва:

- старост;

- рядкост или уникалност;

- изработени по поръчка(или не);

- съгласуваност с историческата епоха или историческо събитие;

- неспособността на възпроизвеждане;

- художествена стойност.

Няма ограничение за вида на антиките. Това може да бъдат монети, икони, картини, вази, чаши, и т.н. Мебелите,са също  предмети- антики. Ако те са направена през 18-ти век, ще струват много скъпо. Към антиките се отнасят и някои сребърни предмети: лъжици, чаши, халби,свещници и други прибори за хранене.

Хората, които се интересуват от антики, приемат тези неща не като красиви и редки предмети,а ценят факта, че те напомнят за миналото,

 т.е. напомнят за живота на хора, които някога са живели и ползвали тези предмети.

 

Как да се направи оценка на антики?

Един обикновен човек, който не се занимава с антики, е малко вероятно да бъде в състояние да даде правилна оценка на даден старинен предмет. По-добре е да се обърнете към професионалист.

Съществуват 3 начина да си помогнете и да разберете реалната стойност на даден старинен предмет..

1.      Отидете в антикварен магазин. Този метод е подходящ, когато предметът е малък и може спокойно да носи. В допълнение, в града, в който живеете, за да бъде оценен директно  в магазина за антики.Този начин е подходящ за голям град .В малките градове може да има или практически няма такива магазини.








2. Покани оценител на антики в дома си. Този метод е по-подходяща за големи антики. Например, ако имате мебели.

3.Оценка на антики он-лайн. Много удобен начин, защото Това спестява време. Няма нужда да ходите някъде или някой да каните. Търсите такава услуга в интернет и изпращате имейл с молба да се направи оценка  на определен предмет по снимки,които вие ще направите и изпратите.

Всеки начин от гореспоменатите, както знаете има своите плюсове и минуси. По-добре е да ги използвате в комбинация, за да се намери по-точната стойност на античния обект. 

3 коментара:

  1. Антики?!Как може продукти на 50-80год.да бъдат наречени антики?Това са просто сувенири за КОЛЕКЦИОНЕРИ.

    ОтговорИзтриване
  2. Огромна част от тези "антики" престигат в щайги от Европа.Може ли "старинни" часовници да са с батерии от волт и половина?хи-хи

    ОтговорИзтриване
  3. ХОРА НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ!Артикули направени в ретро дизайн НЕ са антики!!!Просто са сувенири за наивници.Антиките в цял свят имат сертификати.

    ОтговорИзтриване