Рохки,твърдо сварени, пържени яйца, бъркани яйца, фрита- "Бенедикт" - ястията с яйца могат да бъдат намерени в менюто на почти всяко кафене,закусвалня и ресторант. Бързината,простотата, скоростта на приготвяне и разнообразието на ястията приготвени от яйца правят този продукт постоянен за нашите хладилници. Защо някои казват че яйцата са перфектния протеин, а други смятат,че са - токсичен товар за тялото, и холестерол в черупка? Трябва ли да бъдат включени яйцата в хранителния режим, кой яйца са полезни и какво е мнението на специалистите диетолози?Ето отговори на тези и други въпроси свързани с употребата на яйца.
Яйцата източник на витамини и минерали?
Яйцата отдавна са считани за идеалният източник на протеин. Световната здравна организация използва яйцето като златен стандарт за оценка на качеството протеин,като съдържание в храните. Яйцата са пълни с протеин, защото съдържат всичките десет аминокиселини, които допринасят за здравето на костите, косата, кожата, ноктите и мускулите. Яйцата съдържат всички витамини, включително В1, В2, В3, В5, В6, В12, и холин, биотин и фолиева киселина. Яйцата са също добър източник на селен, йод, желязо и омега-3 мастни киселини. Яйцата се препоръчват при недостиг на витамин А и Е.
Изследвания, проведени в Харвардският университет през 2005 г. установили, че при жените, които ядат най-малко 6 яйца седмично, вероятността от рак на гърдата е 44% по-ниска от тези, които не включват яйца в диетата си.
"Яйцата са древен символ на плодородието, съдържат витамин D, който с право ги прави един от най-добрите 10 продукти за подобряване на плодовитостта на жените," - Алиса Вити, експерт по здравето на жените, най-продаваният автор в Womancode пише:
"Ако трябва да се включите животински протеини в диетата си, аз препоръчвам яйцата, а не рибата или млечните продукти. Тъй като те са по-малко изложени на токсини от околната среда, "-мнение и на д-р Джоел Fuhrman, диетолог.
Лошата репутация!
Почти всеки е чувал, че яйцата са вредни, защото в жълтъка се съдържа много холестерол, което от своя страна води до запушване на артериите и сърдечни заболявания. Всъщност, в един яйчен жълтък се съдържа около 180-220 мг холестерол и RDA,а дневната норма за възрастни е около 300 мг. Но е важно да се знае, че холестеролът в храните не е задължително,а и след освояването не действат директно за повишаване нивото на холестерола в кръвта. Холестеролът се дели на"лош" и на"добър". Изследванията показват, че яденето на яйца повишава "добрия" холестерол или липопротеините с висока плътност, което намалява риска от много заболявания.
"Яйцата са - перфектната храна, но само за лисици, язовци и други дребни хищници! Не и за хората. Яйцата съдържат твърде много мазнини, протеини и други хранителни вещества,а човекът изключително трудно ги смила. В допълнение, яйцата са много често срещан алерген при деца и възрастни. Цялото яйце съдържа 32% протеин, докато на човек му е необходимо не повече от 5% калории от протеина" е мнението на- Джон Макдугъл, лекар и диетолог.
"Яйцата - много трудно се усвояват като продукт в тялото,ето защо не трябва да се употребяват постоянно,а при някои хора и изобщо. Твърде многото протеин е допълнителна тежест за бъбреците, увеличава шансовете на сърдечно-съдови заболявания и по-бързото стареене, "това е компетентното мнение на- Кимбърли Шнайдер, диетолог и автор на книгата"The Beauty Detox Solution".
Сварени или рохки: Как е по-добре да се ядат яйца?
Повечето западни специалисти по хранене препоръчва да се ядат яйца, както и всеки друг животински протеин,да се консумират за вечеря, а не за закуска, както сме свикнали. Животинските протеини се усвояват бавно и може трайно да създават чувство за обща летаргия и умора. След порция омлет сутрин,когато сме бодри и отпочинали просто забравяме за тежката храна.
Най добра е комбинациятана яйца с зеленчуци,но от тези които не съдържат скорбяла. Комбинацията от яйца с хляб, картофи и плодове се счита за голямо натоварване на храносмилателната система.
Яйцата се усвояват най-добре когато яйцето е рохко или яйца на очи. Тогава съдържанието на витамините и минералите е най голямо, защото те не са били изложени на дълга топлинна обработка или са запечени в масло.
Има и дъетолози, които препоръчват да се ядат яйца сурови, като обясняват, че топлинно обработено яйцето губи голяма част от витамините и минералите. Основният недостатък на суровите яйца -е риска от сблъсъка със салмонелните бактерии, които могат да бъдат в черупката. Ето защо яйцата трябва винаги да се измиват старателно, независимо от това как сте избрали да ги готвите.
Какви са най-добрите яйца?
Ако са включени яйцата в диетата ви, най-добре е да се купуват от проверен производител или търговец. На качеството на яйцето оказва пряко влияние здравето на птиците,къде се отглеждат в клетки или в дивата природа, това,с което се хранят и какви грижи се полагат за тях.
Цветът на черупката на яйцето зависи изключително от породата на птиците и цвета на оперението. От храната цвета на яйчената черупка не се влияе.Срока на годност при специални условия за съхранение е до 7 дена.
Яйца от кокошка и пъдпъдък.
Въпреки миниатюрния си размер на пъдпъдъчите яйца сериозно превъзхождат кокошите по съдържанието на витамини и
минерали почти 3-4 пъти. Например, пъдпъдъчите имат 5 пъти повече желязо и калий, и 3 пъти повече витамин В1, отколкото в кокошите яйца. Също така, те не предизвикват алергии и не носят опасност от салмонелоза.
Алтернатива на яйцата в кухнята
Повечето яйца са незаменим ингредиент в кухнята, защото имат лепкава консистенция, но ако трябва да се изключат яйцата, не е лесно да се намери алтернатива.Яйцето може да бъде заменено от намачкан банан, царевично нишесте (1 супена лъжица. Лъжица, разтворена в 2 супени лъжици вода = 1 яйце), със смлени семена на лен. За да замените едно яйце се разтваря една супена лъжица смляно ленено семе в три супени лъжици вода, разбърква се добре и се оставя да престои в продължение на 15 минути - и "Яйцето" е готово!
Няма коментари:
Публикуване на коментар