четвъртък, 15 октомври 2015 г.

ЛИМОНТУЗУ(citric acid):Какво представлява?

 Лимонтузу има във всяко домакинство.То се използва за различни цели.С него се чисти варовика по дъното на 
чайника,използва се за пиготвяне на различни ястия.Приложението  е разнообразно а и не всеки знае защо е необходима лимонената киселина на човека.
Лимонена киселина: 
Тя е бялоснежна на цвят,има кристалическа структура,като захарта и е с кисел вкус.Топи се при  t = 153 °C, а при 
по висока температура се разпада на вода и газ.Много добре се разтваря във вода,по слабо в  спирт,много трудно се разтваря в етер.
За първи път лимонената киселина е получена по химичен път от шведския химик Карл Шееле през XVII век (1784 г.)от сока  на неозрели лимони.До 30-те години на XX век лимонтузуто се е произвеждало от цитрусови плодове.А сега 
се получава по метода на биосинтезата от захар и гъбата Aspergillus niger.Висока концентрация на лимонена киселина има във всички цитросови плодове,дори в зелените чушки.Най много има в китайските зелени лимони от където е и името.
                            
С какво е полезна лимонената киселина?
Тя приема активно участие в метаболическите процеси,протичащи в човешкия организъм.Съдейства при изхвърлянето на  

токсини и излишни соли,в процеса при изгарянето на въглеводите,укрепване на имуната и нервната система.За нашият 
 

организъм лимонената киселина е винаги полезна и необходима.Независимо от полезните си качества,в нея се крият и 
 

опасности.Лимонтузуто в сух вид и в концентриран разтвор е силен канцероген.Попадайки в очите предизвиква силни 
 

поражения.При употреба в голямо количество,предизвиква кашлица и повръщане с кръв,което е признак за поражения 
 

върху лигавицата на стомаха.В допустими дози лимонената киселина е напълно безвредна.
Къде се употребява лимонената киселина?
Тя е антиоксидант, има статус на хранителна добавка с кодов номер (E330) и е разрешена за използване в  

хранителната промишленост на много държави.
Регулира киселинността и освежителя при приготвяне на ликьори,вина,газирани напитки,сокове,студен чай.В 

сладкарската промишленост участва при приготвяне на сладки,торти,кремове,сладоледи.В качеството си на консервант 

лимонтузуто се ползва при производство на кечупи,майонези,топени сирена,приготвяне на месни и рибени консерви.

Лимонената киселина в козметологията и медицината

В козметологията,този чудо-продукт се използва в качеството си регулатор киселиннастта при производството на 

кремове,лосиони,шампуани и фиксатори с балсами за косата.В домашни условия,слаб разтвор на лимонтузу се използва 
 

за избелване кожата на лицето.
В медицината лимонената киселина е средство за повишаване енергетическия обмен в човешкият организъм и  

ускорението на метаболическите процеси.
С какво може да се замени лимонената киселина?
В домашни условия,смело може да се замени със сок от прясно изстискан лимон.В промишлеността няма с какво да се  

замени.
===================================================================

Няма коментари:

Публикуване на коментар