неделя, 27 септември 2015 г.

УДИВИТЕЛНИ ФАКТИ ЗА ФАСУЛА

Суровият фасул съдържа голямо количество токсични компоненти!Да се избавим от вредните вещества трябва да се накисва.Във фасула се съдържат големи количества полезни вещества: витамини от групата В, сяра, фосфор, цинк, магний, калий, натрий и цинк.
Фасула е с най лесно усвоими белтъчини.Той е представител на бобовите,който със свойствата си  най много се доближава до месото. 
50% от световните потребители на фасула са жителите на Великобритания,за тях супите и готвеното с месо и фасул са станали почти национални ястия.
Голямото съдържание на желязо във фасула го прави незаменим при лечението на желязодефицитната анемия.
Във фасула има по голямо количество на витамин С,в сравнение със сливите,прасковите и кайсийте.
Често ястия от фасул се препоръчват на диабетици.В това бобово растение има голямо съдържание на аргинин, вещество,което понижава нивото на захарта в кръвта.
Продължителна термична обработка и предварително накисване намаляват  метеоризма,проевяващ се при хората след употреба на ястия от бобови растения.
                        
В страни като например Корея и Китай, от брашно от фасул правят тестени изделия и бомбони. В Япония на основата на това бобово растение даже приготавят различни козметически средства: шампуани и пудри.
Високото съдържание на аминокиселини, като тирозин и  метионин, позволява да се използва фасула за лечение на депресии.  

Фасулът оказва благотворно влияние на пикочната система при човека:помага за изхвърлянето на камъни от бъбреците и възстанавява потенцията при мъжете.
Регулярната употреба на фасул снижава риска от  поддувания.
За по добри питателни свойства на ястията от бобови растения се препоръчва след закипяване да се смени водата в която се готвят.
Не се препоръчват ястия от бобови на страдащи от гастрит,язва,колит, холецистит, панкреатит, подагра и нефрит.
Белият фасул,за разлика от червения, почти не предизвиква повишено газообразуване.
          

Дори консервите с фасул не губят своите полезни вещества.
Текста е превод.



Няма коментари:

Публикуване на коментар