понеделник, 28 септември 2015 г.

Как да се научим да ставаме рано?

За да ограничим труда необходим за ставане сутрин от леглото,е необходимо да променим част от навиците си.Колкото по рано станем от леглото и тонизираме тялото си,толкова повече неща ще можем да свършим.За да усвоим изкуството на ранно ставане е необходимо да изпълним следните условия:
1.Промяна на вътрешната ни настройка!
Новия ден настъпва не сутринта а започва от времето когато лягаме да спим.Някои отлагат съня си до късна нощ,опитвайки се да продължат „не работното време”отдавайки се на други занимания.Трябва да се знае,че периода на сън е също активно време през денонощието,когато организма се „презарежда”на всички нива.
 2.Понятието:”Настройване на вътрешния ни часовник”
  Да се лишим от първият час сън-е недопустима  грешка.
За да успеем да станем рано е необходимо на първо време да увеличим съня си поне с един час.Докато тялото започне да свиква с ранното ставане,в началото е необходимо да увеличим периода на сън с поне 1-2часа.После постепенно се връщаме към предишното време за сън,но лягаме по рано за да станем рано.
3.Създаване режим преди лягане.

Преди лягане в определено време,вечеря,душ,четене на книга или гледане на филм и сън.Вечеря се 2-3часа преди лягане.Ако вечеряте непосредственно преди съня,организма ще бъде зает с преработването на храната и така ще се наруши периода за активен сън.
 4.Подготовка към сутрешни действия.
 Обикновенно не желанието за ставане от леглото е причината за предстоящите сутрешни ангажименти.От вечерта решаваме част от задачите си:Още вечерта подготвяме дрехите за обличане,продуктите необходими за бърза закуска и др. Най важното е графика,кое след кое ще вършим след ставането.
5.Изключване на цялата електроника.90мин.преди съня спиране телевизора или угасяне компютъра,прекране четенето.....Учените казват,че всеки електрически прибор, като източник на енергия ни активизира допълнително.Така електрониката ни пречи да заспим.
6.Измисляме и повтаряме едни и същи действия преди сън.
 Например-преди сън проветряваме стаята,проверяваме дали е заключена входната врата,проверяваме и гасим всички лампи,изпиваме глътка вода.Това ще освободи мозъка от текущите мисли и ще ви подготви за пълноценен сън и успешно ранно ставане.



Няма коментари:

Публикуване на коментар