понеделник, 28 септември 2015 г.

Препарати, понижавaщи либидото!

Статистиката показва,че в света 40% от хората страдат от понижено либидо.Проблема е мултифакторен.Причините за понижаване на сексуалнотовлечение са: половите инфекции, болести на пикочно-половата система, стреса, депресиите, вредните навици, неправилното храненепониженатадвигателна активност, неблагоприятната екологическа обстановка. Изменя се света, изменя се  и личността.Много от горе споменатото е зависещо пряко от човека.Най вече към медикаментите и препаратите които приема.Препаратите,които понижават либидото са:
           
Оралните контрацептиви
От 15 до 30%
 от жените,приемат такива противозачатъчни средства, и се оплакват от понижено сексуално влечение.Това е свързано с пониженото производство в организма на полови хормони под действието на таблетките и последствията от не естественните процеси в тялото.От таблетките се увеличава глобулина - веществото, което свързва тези хормони.Получава се така,че хормоните са малко,а глобулина много. Този дисбаланс води до понижаване на либидото.Ефекта от приемането на контрацептиви се продължава с години. Глобулина,при жените, приемащи противозачатъчние 7пъти над нормата, а при тези, които са спрели да ползват е 4 пъти над нормата. Продължителността на хормоналния дисбаланс не е дълъг след спиране на употребата,но оказва същественно влияние на либидото.
Антидепресанти
Те се делят на две групи: «1.инхибитори обратно действие на обратния захват на  серотонина», тип трициклически антидепресанти,от типа Амитриптилин.Втората група е по малко разпространен, влиянието е подобна на , Флуоксетин хидрохлорид известен с търговското наименование Prozac.Статистиката показва,че от 30 до 70% от хората, приемащи Прозак, страдат отлошо качество на сексуален живот. Препаратите от първата група се прилагат в началния стадий на лечение на много психически заболявания.При тежки депресии,панически атаки,много видове психически разтройства,действително тези състояния, когато Прозак и подобните му лекарства са необходими, носамо по лекарско  предписание.Високото ниво на серотонина в организма при приемането на Прозак и подобни понижава значително либидото.
Инхибитори 5-алфа-редуктази
К
ъм тях се отнасят препаратите за лечение на простатита. Най известни в списъка са Проскар.Той блокира работата на 5-алфа-редуктазите - фермента, който тестостерона превръща в дихидротестостерон. Началният етап лекарството забавя увеличението на простатата. На по късен етап,когато спре приемането на лекарството и нивото на дихидротестостерона, по точнотестостерона ,се понижи понижава се и либидото.Тук важи правилото:едно заболяване лекуваме за сметка на друго.Подобен ефект има и лечението с лекарственни средства на оплешивяванетопри мъжете - Пропецията.Някои учени смятат,че действието на тази група препарати върху нонижаване на либидото е не обратим процес.
Бета-блокатори
Бета-блокатор
ите имат такава популярност в кардиологията,както и Прозак в психиатриятаПредписват се на пациенти, които се оплакват на доктора отвисоко кръвно налягане или болка в областта на сърцето.Принципно,влиянието на бета-блокаторите не е достатъчно изучено.Ефекта от понижаването на либидото под действието на тези препарати е забелязан от специалистите. Пропранолол, Атенолол, Нормодин,се отнасят към групата тези препарати, но имат еднакви странични ефекти, свъзанни със снижаване на сексуалните желания и при мъжете и при жените.
Антихистамини и бензодиазепини
Тавегил, димедрол, цитрин, а
 също феназепам, хидазепам, бротизолам и много други. Първите се предписват при алергии, вторите - при лечениесимптомите на безсъница, безпокойства, възбуждения, при синдром за отмянав случай с алкохолизъм и наркомания.Механизма по който действат тези препарати още не е изучен до край,но е факт,че системно употребяващите ги се оплакват на понижена сексуална активност.Ефекта след спиране на употребата на лекарствата е обратим.Препаратите от тази група действат различно на либидото на всеки пациент.






Няма коментари:

Публикуване на коментар