Познати са около 200 вида райска ябълка. Плодовете на всички видове са разнообразни,но имат еднакъв вкус-сладки и леко кисели. Диетолозите съветват да се яде само добре узрелите плодове.
С какво е полезна райската ябълка?
Голяма част от учените и докторите смятат,че ползата за здравето на човека от райската ябълка е значителна,защото тя съдържа ценни микроелементи:
- витамин А ( каротин). На него се дължи и оранжевият цвят на плодовете,колкото повече каротин,толкова по наситен е и цвета.
В какво е ползата: -естественният витамин А поддержа здрава кожата и зрението,доказано е и факта,че спира образуване на раковите клетки.
- калиеви соли:
В какво е ползата: тези микро елементи са много важни за състоянието насърдечно-съдовата система.
- магния:
В какво е ползата: нормализира работата на органите,които чистят от токсини и шлакове човешкия организъм
- витамин С и РР:
В какво е ползата: укрепват имунитета,положително влияе на нервната система,помага в преодоляване на стреса,депресиите,безсъницата.
Калорийност:
Калорийността е 62 кал. в 100 г.
Калорийността е 62 кал. в 100 г.
Плодовете са наситени с растителни захари,полезни за сърцето. Именно те правят плодовете толкова хранителни.ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ ЛЕКАРИТЕ НЕ ПРЕПОРЪЧВАТ НА ДИЕБЕТИЦИТЕ ДА КОНСУМИРАТ РАЙСКАТА ЯБЪЛКА!
Противопоказания:.......
-За хора с проблемно храносмилане и проблеми на чревния тракт,не се препоръчват дори много добре озрели плодове на райската ябълка.Последствията могат да са непроходимост на червата,което довежда до тежки последствия.
-Препоръчително според лекарите за здрави хора е консумацията от 2 до 5 ябълки дневно.Задължително трябва да се започне с минимални количества!Така се проверява поносимостта на организма към плода.
Какво може да се приготви с райска ябълка:
Ориз с райска ябълка
Продукти: (3 зърна кардамон
2-4 броя райска ябълка и 400 г. ориз.
Приготвяне: В масло се пърже ориза до златисто,може да се добави предварителни изпържени парчета на червена сладка чушка,добавят се и подправките,накрая се добавят ситно нарясани плодовете,задушава се и се соли на вкус.Желаещите могат да добавят пилешко месо или да го сервират отделно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар